Home INFO Еве зошто е забрането да се смеете на фотографијата за пасош

Еве зошто е забрането да се смеете на фотографијата за пасош

реклама:G Natural

Сите нови пасоши во себе содржат чип во кој се сместени биометриски информации за вас, кои се изведени од фотографијата, а тие се главната причина поради која на сликата за овој документ не треба да се смеете или да носите очила.

Имено, таа фотографија се скенира и клучните карактеристики на вашето лице, како што е одалеченоста помеѓу очите, од врвот на носот до брадата итн. по што се користат за генерирање на т.н. математички мапи.

Се што ги нарушува или сокрива тие мапи како носење очила за сонце или широка насмевка, ја намалува ефективноста од користењето на алгоритмот, нешто како фотографија која ви е надвор од фокусот.

Исто така коа доаѓате на аердодром минувате низ е-порта и тогаш погледнувате во камера кој ви го скенира лицето. Во тој момент компјутерот одлучува дали математичката мапа генерирана на аеродромот се подудара со онаа во вашиот биометриски пасош.

РЕКЛАМИ: Твојата дигитална картичка! ----------------------------------------------------