Home INFO Кое е значењето на новогодишните симболи

Кое е значењето на новогодишните симболи

реклама:G Natural

Ангел, ѕвезда, елка, свеќа… Симболи на празничниот дух кои преовладуваат во секој дом во месец декември.

Што всушност означуваат овие симболи?

1. Дедо Мраз
Ова е најпознатиот божиќен симбол. Дедо Мраз е првенствено поврзан со грчкиот епископ на Мира – Свети Никола, кој одел од врата на врата давајќи подароци како начин да покаже љубов и да го слави Спасителот.

2. Црвена и зелена боја
Црвените и зелените бои исто така се сметаат за еден од симболите на Божиќ. Црвената боја ја претставува крвта на Христос на крстот и бобинките од овошје што ги користеле за време на прославите на зимската краткоденица во антички Рим.
Секој Божиќ украсуваме зимзелени дрвја. Значењето на симболот на елката има врска со вечен живот и вечна надеж. Покрај тоа, новогодишните елки покажуваат кон небото. Затоа, друго значење на елката во Библијата се врти околу сеќавањето во се околу нас да се најде Бог.

3. Ѕвезди и ангели
Звездите ја симболизираат ѕвездата на Витлеем што ги водеше тројцата Мудри луѓе кон бебето Исус. Тие се познати симболи на Божиќ бидејќи се знак на сјајна надеж за човештвото. Ангелите пак беа оние кои ја објавија веста за раѓањето на Спасителот на првата божиќна ноќ.

4. Венци и ѕвона
Венците се во кругови кои немаат почеток и крај. Покрај тоа, тие често се направени од борови гранки кои се зимзелени. Венците се симболи на Божиќ што ги закачуваме на вратите, бидејќи тие претставуваат вечност и љубов кон Бог.

Ѕвоното е симбол на моментот кога ангелите го објавија раѓањето на Спасителот.

5. Свеќи и светилки

Другите познати божиќни симболи вклучуваат свеќи и светилки. Без оглед на формата, тие симболизираат дека Исус Христос е светлината на светот.

РЕКЛАМИ: Твојата дигитална картичка! ----------------------------------------------------