Home INFO Мона Лиза проговори (ВИДЕО)

Мона Лиза проговори (ВИДЕО)

реклама:G Natural

Мона Лиза почна да зборува и да мрда со главата, благодарение на таканаречената “deepfake” технологија.

Со помош на оваа технологија може да се направи и лажно видео и приказ од секоја личност.Алгоритамот бил тестиран на јавната база на податоци од 7 000 познати лица , преземени од Јутјуб.

Системот ги мапира цртите на лицата и движењата , со цел да ја ,,оживее” фотографијата. Оваа технологија е искористена и да се покажат движењата на Салвадор Дали, Алберт Ајнштајн , Фјодор Достоевски и Мерлин Монро.

Научниците се плашат дека оваа нова технологија може да се злоупотреби доколку се користи во погрешни цели освен за забава.

РЕКЛАМИ: Твојата дигитална картичка! ----------------------------------------------------