Home INFO Мравките предвидуваат земјотрес

Мравките предвидуваат земјотрес

реклама:Лето во Банско

Однесувањето на мравките се менува пред земјотрес со магнитуда поголема од два степени по Рихтеровата скала, а тие се враќаат на своите навики еден ден после земјотресот, покажа новото германско истражување.

Научниците до тој заклучок дошле следејќи го однесувањето на 15.000 колониии црвени мравки кои се наоѓаат на сеизмичките активни подрачја.

Тие открија дека мравките во текот на денот пред земјотресот ги извршуваат своите секојдневни активности, но кога ќе падне ноќта не се враќаат во мравјалникот, за да не бидат затрупани со земја.

Според истражувачите, црвените мравки така реагираат затоа што имаат хемиски рецептори за јаглен-диоксид и магнетни рецептори за електромагнетно поле, така што регистрираат промени во емитувањето на гас или магнетно поле на земјата.

РЕКЛАМИ: Твојата дигитална картичка! ----------------------------------------------------