Home INFO Пратениците од Флорида изгласаа да се усвои законот за забрана на користење...

Пратениците од Флорида изгласаа да се усвои законот за забрана на користење социјални мрежи за малолетници

реклама:G Natural

Флорида би можела да стане првата американска држава што ќе им забрани на малолетниците да користат социјални мрежи. Пратениците го поднесоа законот во Сенатот во средата, откако огромното мнозинство во Домот на државата го усвои со 106 гласа „за“ и 13 „против“.

Доколку платформата за социјални медиуми ги прекршува барањата наведени во сметката, од нив може да се бара да им платат на тужителите до 10.000 долари отштета, како и судски трошоци и разумни адвокатски трошоци.

Новиот предлог-закон ги обвинува платформите на социјалните медиуми за потенцијално оштетување на менталното здравје на малолетниците и вели дека компаниите конкретно дизајнираат функции за да создадат зависност.

Додека нацрт-законот лебди низ рацете на владата, пратениците допрва треба да разјаснат како мерките ќе се спроведуваат доколку бидат потпишани во закон – само дека платформите ќе бидат одговорни доколку не се во согласност со барањата наведени во законодавството.

Сè уште не е познат временскиот рок кога Сенатот ќе гласа за законот.

РЕКЛАМИ: Твојата дигитална картичка! ----------------------------------------------------