Home INFO Совети од стручњаци Имунолозите откриваат: Луѓето кои имале коронавирус и го земале...

Совети од стручњаци Имунолозите откриваат: Луѓето кои имале коронавирус и го земале овој витамин, веќе третиот ден застанале на нозе!

реклама:Лето во Банско

Имунолозите потврдиле дека витаминот Д е најважен за заштита на организмот од коронавирус, како и од другите сезонски вируси.

Возрасните лица треба да внесуваат и до 10.000 единици од овој витамин за да се одбранат од болести, додека тој број кај помладите луѓе изнесува 5.000.

„Неспорна е делотворноста на витаминот Д и токму тука сметаме дека лежи тајната зошто болеста се интензивира во последно време. Додека времето беше убаво, додека имаше сонце, ние добивавме витамин Д и преку сонцето. Многумина најдоа и замена, оние што имаат ниски вредности на овој витамин. Сега кога веќе го нема тој витамин, треба да се насочиме на негова замена, но многу луѓе го прават тоа во исклучително мали дози. Пијат по 400 единици, најмногу 1.000 и мислат дека тоа е доволно“, наведуваат имунолозите и објаснуваат дека постојат препораки според кои младите луѓе треба да земаат и до 5.000 единици, а повозрасните по 10.000 единици дневно.“

ие нагласуваат дека на заболените им се потребни енормно големи дози, како и дека луѓето и понатаму земаат премалку витамин Д.

„Ние не го познаваме доволно вирусот, но би требало да го познаваме својот организам. Ако немаме доволно витамин Д, тогаш сме исклучително изложени на ризик од заболување од ковид. Не велиме дека мерките не се важни, но не се доволни периодов“, нагласуваат имунолозите.“

Тие потсетуваат дека и порано се препорачувал витамин Д и дека потоа се намалил бројот на заболени, но предупредуваат дека со промената на времето и ситуацијата се променила и дека сега е неопходно да се зема.

Предупредуваат дека се случувало, особено во САД, одредени пациенти да претераат со земање на овој витамин, па некои од нив земале и по 80.000 единици.

„Тоа може добро да се следи и да бидеме уверени дека нема да дојде до предозирање. Иако, непотребен е стравот од предозирање. Имало болни луѓе кои добивале и до 100.000 единици и потоа застанувале на нозе веќе третиот ден“, напоменуваат тие.“

Покрај витаминот Д, многу е важна состојбата на организмот, а особено состојбата на цревата, односно дигестивниот тракт.

„Луѓето кои имаат проблем со подување и кои се трујат со млеко или некои други намирници, имаат голема количина на токсини, кои се натпреваруваат во трошење витамин Д. А тој витамин го убива вирусот. И не само што го убива, туку и оневозможува жестока клеточна реакцијат.“

Истражувањата покажале дека оние што имаат нормално ниво на витамин Д ретко заболуваат од кови, а сите оние што имаат низок витамин Д се разболуваат и многу често настрадуваат“, заклучуваат имунолозите.

Неопходен е за правилно функционирање: Дали го снабдувате организмот со доволна количина на витамин Д?

РЕКЛАМИ:Твојата дигитална картичка! ----------------------------------------------------